Bölegårdens blogg

Direktlänk till inlägg 20 september 2013

Inlärning och lite tips på vad man ska tänka på när man ska träna upp en eftersökshund på all sorts klövvilt

Av Elisabet - 20 september 2013 11:56

  INLÄRNING Ska vara en trevlig upplevelse för hunden / hundarna. Posetiv förstärkning av rätt beteende hos hunden ger resultat.


BERÖM Ska komma direkt ( inom 1 /2 sekund) när hunden gör rätt. Bra ska inte användas slentrianmässigt då kan det ordet förlora betydelse för hunden.


RÖSTEN Är ett mycket viktigt instrument när man tränar hunden / hundarna. Var tydlig och tjata inte på hunden. En annan hjälp är vårt kroppsspråk. Använd det på ett för hunden tydligt och lättförståndigt sätt.


SKYNDA PÅ LÅNGSAMNT Gå inte för fort fram i inlärningen. Hunden blir stressad och frustrerad om den inte förstår vad som krävs. Om det uppstår problem längre fram i träningen, gå tillbaka i träningen och lära in just detta moment din hund behöver att träna på.


Det bästa sättet att börja träna en spårhundär att bejaka allt spårande. plussa massor när du ser att hunden spårar koncentrerat, titta efter det spontana hos hunden när den uppenbarligen har lust att spåra. Hundar är födda till spårare det lever i en värd av dofter. När hunden tar spontant an spåret så äger hunden / hundarna spåret.


När jag tränar hund/hundar då vet jag vart spåret har gått. Men när man jobbar med praktiska eftersök har man ju faktiskt ingen aning om hur viltet har gått. Man måste faktiskt träna hunden / hundarna på det sättet som kan uppkomma på praktiska eftersök när det verkligen gäller.


I ett spårjobb ( detta gäller även under träningarna) är det helt naturligt att vattna på hunden med vatten och att den även får pausa i mellanåt. Följer hunden ett gammalt spår i en svår miljö tar det hårt på det mentala krafterna. Dom erfarna eftersökshundarna hushåller med sin energi men även dom måste pausa och vattnas på.


När börjar du att lita på en spårhund. Man ska träna så verklighetstroget som möjligt tills det där förtroendet kommer lämpligt. När du/ni jobbar länge med en hund så ser du/ni när hunden är säker i spåret. Ett vanligt misstag (detta är tyvärr mycket vanligt) är att träningen blir för tjatig man nöter och nöter för att den ska bli så bra som möjligt. Även hundarna behöver ladda upp batterierna då och då för dom är ej några maskiner. Även dom kan behöva att vila sig från sina spårjobb/träningar. Detta brukar jag och gubben ( uffe) ha på våra hundar här hemma då får dom bara vila och åter vila upp sig i ca 2 veckor sedan blir det jobb för dom igen och då är dom super glada.


1. Träna inte med för enkla spår ( nu beror det på hur långt du och din hund har kommit i detta)Hundar är helt fenomenala på att följa vittring. Blir övningarna för enkla behövs det inte stor konccentration. Villket det för med sig ett allt lägre koncentration.


2. Ha en plan, stressa ej fram en spårning bara för sakens skull. Alla hundar lär sig olika fort detta är mycket viktigt att tänka på..


3. Ställ rätt krav om hunden inte klarar av ett träningsspår har man gjort något galet. Backa i träningen och gör om.


4. Viktigt är att man lär sig att lita på sin hund.Träna så mycket att du lär dig se vad hunden faktiskt klarar av.


5. Obs viktigt, man måste ge hunden sin tid i spåret man ska ej stressa för det märker dom av.

6.
Byt miljö ofta, väder och andra omständigheter påverkar all form av vittring hela tiden. Träna på olika platser i olika väder på olika tider.


7. Träna med olika störningar. Tanken är att hunden/hundarna ska bli så van att äga spåret att det nästan inte spelar någon roll vad som händer runt omkring när hunden jobbar på i sitt spår uppe i skogen.


Nu har ni fått lite tränings tips av mig igen. Har ej tid att skriva mera men ni ska ha det så gott allihopa / Kramisar kakan med spårnäsorna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elisabet - 22 september 2015 12:56


Nu är det dax för lite uppdatering på min bloggsida! Det var länge sedan jag skrev i min blogg, men jag har varken haft tid, ork eller lust. Men så kan det vara ibland. Vi har haft mycket träningar med hundarna här hemma i stugan och himmla kul är ...

Av Elisabet - 10 juli 2015 10:42

Herrejösses vad det har regnat här i Piteå en längre period, men det är bara göra det bästa av saken fast det inte är toppenväder ute.   Vi har haft fullt upp här hemma, dels har gubben dömt ett stort antal hundar på rörliga viltspårsprov, det har va...

Av Elisabet - 24 juni 2015 09:49


Vilken sommarvärme vi har fått! Nu ska man ej klaga på värmen som har kommit, man får ta tillvara varennda minut av det. Men hundarna kan förstås tycka att det är lite jobbigt att vara ute så då får det bli promenader tidigt på morgonen eller senare ...

Av Elisabet - 21 juni 2015 12:27

Silverstjärnans Zsa-Zsa "Qvinny" f.2005-02-23 d.2015-06-20 Våran älskade Qvinny finns inte hos oss längre hon vart akut sjuk på fredagskvällen. Hon vart bara sämre och sämre. Igår morse så ringde vi upp till Gammelstads Djursjukhus och vi fick komm...

Av Elisabet - 1 april 2015 20:27

Det är så underbart när våren är på gång fast vi fick snö här hemma i piteå men det tinar nog bort rätt så fort hoppas då jag. I lördags så fick Melissa gå ett lite längre valpspår (viltspår) uppe i skogen. Jag har hittat lite ställen där man kan t...

Skapa flashcards