Bölegårdens blogg

Direktlänk till inlägg 18 juli 2014

Eftersöksutbildning!

Av Elisabet - 18 juli 2014 09:45

Nu har vi haft eftersökskursen med Lasse Lundman från Piteå polisen, som är ansvarig inom jakt och viltolyckor här uppe i Norrbotten. Vi vart tillfrågad av honom i vintras om vi hade möjlighet att ställa upp och hjälpa till att genomföra detta och det gjorde vi!

Det var nästan 30 hundförare som hade anmält sig, men två eller tre hade fått förhinder, så dom kunde inte komma. Så det var ca 27-28 st hundar totalt på denna utbildning.

Vi samlades först här hemma hos oss en av dagarna, för att ha teori. Vi bjöd då på kaffe och fika till den som var kaffesugen och det var uppskattat som vanligt!

Sedan bar det av upp till skogen! Vi var 3 st spårläggare första dagen, det var jag, Uffe och Carola Wallstål. Hundförana fick testa att gå med sina hundar, först på hårt underlag (vi spårläggare hade då gått över en skogsväg), sedan in i skogen, för vi skulle kolla upp spårningsförmågorna på dessa hundar. Dom flesta var faktiskt mycket duktiga på detta moment, medan andra behöver träna mer med sin hund.

Sedan tog vi våra hundgäng (vi hade då delat upp dom i 3 st grupper), så att vi hade ett gäng var med glada och positiva älgjägare och även dom som är med i NVR Norrbotten.
Då följde vi med dom ut för att lägga spår. Vi startade upp på hårt underlag (vi gick över en skogsväg), sedan in i skogen. Dom fick lägga ut spåren till varandra och även denna gång var hundarna mycket duktiga på detta! Hundarna som först var lite osäkra på vad dom skulle göra första gången dom skulle gå sitt spår var mera taggad den andra gången.


Sedan när alla hundarna hade gått andra svängen på sina spår så fick dom som ville prova på björnspår! Dessa björnspår hade då Lasse Lundman lagt ut tidigare på morgonen med björnblod och lukter av björn. Dom flesta av kursens hundar fixade även detta med björnspåren, men en del vägrade att gå ut för det luktade för mycket björn. Även björnspåren vart mycket uppskattat av dessa hundfolk!

Andra dagen hade vi ett nytt gäng i eftersöksutbildningen. Även detta gäng var super duktiga med sina hundar! Efter vi hade haft denna eftersöksutbildning klart, så pratade vi om hur denna utbildning hade varit med jägarna och NVR ekipagen (det var efter när allt hundfolk hade åkt hem för dagen). Vi kom fram till att det var då ingen som var missnöjd över denna eftersöksutbildning, snarare så var hundförarna superpositiva till detta och det är vi mycket glada över!


Vi kommer att ha en återträff med dessa hundförare under augustimånad. Dom har fått i hemläxa av oss att dom ska ha spårträning med sin hund och om dom inte har gjort detta så får dom inte komma på återträffen! Ja ni ser där det är hårda bud av oss men så är det.


Kort kommer att komma ut från denna eftersöksutbildning men jag måste bara ha hjälp med att föra över korten ut på mina sidor. Det kommer ut så småning om men nu är vi mycket upptagna med spårträningar mm.

Ha det så gott / Kakan. Uffe med spårnäsorna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elisabet - 22 september 2015 12:56


Nu är det dax för lite uppdatering på min bloggsida! Det var länge sedan jag skrev i min blogg, men jag har varken haft tid, ork eller lust. Men så kan det vara ibland. Vi har haft mycket träningar med hundarna här hemma i stugan och himmla kul är ...

Av Elisabet - 10 juli 2015 10:42

Herrejösses vad det har regnat här i Piteå en längre period, men det är bara göra det bästa av saken fast det inte är toppenväder ute.   Vi har haft fullt upp här hemma, dels har gubben dömt ett stort antal hundar på rörliga viltspårsprov, det har va...

Av Elisabet - 24 juni 2015 09:49


Vilken sommarvärme vi har fått! Nu ska man ej klaga på värmen som har kommit, man får ta tillvara varennda minut av det. Men hundarna kan förstås tycka att det är lite jobbigt att vara ute så då får det bli promenader tidigt på morgonen eller senare ...

Av Elisabet - 21 juni 2015 12:27

Silverstjärnans Zsa-Zsa "Qvinny" f.2005-02-23 d.2015-06-20 Våran älskade Qvinny finns inte hos oss längre hon vart akut sjuk på fredagskvällen. Hon vart bara sämre och sämre. Igår morse så ringde vi upp till Gammelstads Djursjukhus och vi fick komm...

Av Elisabet - 1 april 2015 20:27

Det är så underbart när våren är på gång fast vi fick snö här hemma i piteå men det tinar nog bort rätt så fort hoppas då jag. I lördags så fick Melissa gå ett lite längre valpspår (viltspår) uppe i skogen. Jag har hittat lite ställen där man kan t...

Skapa flashcards