Bölegårdens blogg

Senaste inläggen

Av Elisabet - 1 januari 2014 18:36

Oj vilket roligt och händelserikt år det har varit under år 2013! Man har både träffat nytt roligt hundfolk och gammalt hundfolk med förstås och himmla kul har vi då haft!

 
Under våren hade jag och min man Uffe en eftersöksutbildning. Detta var då bara 1 dag som vi hade detta. Vi hade då bjudit in en polis från Piteå som har hand om jakt och viltolyckor här runt norbotten så hade vi föreläsning här hemma hos mig och uffe först. Sedan åkte vi upp till skogen så att en del hundförare skulle få gå på lite provspår, en del gick det mycket bra för och andra gick det inte så himmla bra för så efter hundägarna hade gått dessa spår tog vi och gick igenom hur man skulle då träna hunden / hundarna i eftersök. Vi grillade korv och fikade ochså så detta var en kanon dag med hundförana och dom var super nöjda efter denna dag med både föreläsning och sedan fick dom gå spår med sina hundar.


Jag har också då fått lära känna mycket gullit hundfolk både från Luleå och Boden och även här i piteå med. Så en del av dessa hundekepage har jag hjälpt till med att utbilda till bra eftersökshundar så jag är mycket nöjd över detta. Men som jag brukar att säga till hundfolket som vill ha hjälp i spåreriet det är att man måste även ha EGEN TRÄNING AV SIN HUND/HUNDAR för jag har ej alltid tid att hjälpa till. Men jag ställer upp förstås så långt jag har möjlighet och kan.

   
Har även gått på ssrk/ piteås fasta viltspårsprov med 2 hundar, det brukar klubben ha sista helgen i Maj månad. Jag startade då upp våran Lilly och hon fick då ett 2- pris i öppenklassen men jag vart nöjd över denna pris valör på henne i allafall. För just denna dag som vi gick provet som ssrk / piteå hade då var det en super varm dag.

Jag har även fått äran att låna svärdottens hund Rataxen det är en Grand danois för att träna upp honom i viltspåret och han vart då godkänd på detta prov. Har även startat Rataxen i öppenklassen under sen sommaren och då fick han ett 2 - pris på det rörliga viltspårsprovet som vi då gick på. Denna hund är ochså super kul att träna med han tycker att det är så himmla kul att få jobba på uppe i skogen och ha kul.
 

   
Sedan under sommaren har jag haft vissa spårdagar som hundfolket har fått komma till mig för att träna sin hund / hundar har även visat dom vad dom ska tänka på när dom tränar sin hund för oftast är det ju hundföraren som gör fel när det ska tränas.

 
Under hösten så frågade jag en mycket go vän till oss som heter Carola Wallstål ( hon har då Lillys kullsyster) om hon ville testa ett spår med Frida med olika svårigheter och flera skott efter detta spår det skulle likna ett eftersök och Carola och Frida ställde upp då på detta. Jag fick då godkänt av Carola på detta spår som jag hade då gjort ( elitspår). Så jag är då så himmla glad att Carola ställer upp med Frida för att testa nya saker i spåreriet. Sedan lite senare under hösten hade jag då gjort ett fejkat björnspår och även denna gång fick Carola gå med Frida det gick super bra men när Frida kom till spårslutet så vart hon mycket fundersam över varför det inte var en klöv för nu var det en björntass som låg där.


Har även hunnit att följa med lite hundfolk som jag har hjälpt till i spårträningen med när dom har anmält sina hundar på rörligt viltspårsprov ( man känner sig som en liten mamma ibland) och även där har både hundförana och deras hundar gått bra på sina spårprov.

   
   
Jag har ju som börjat med apporterning här hemma men jag är som nybörjare på just detta men skit kul är det att träna hund på jaktbiten. Men jag har mycket att lära mig än som jag brukar att säga till hundfolket man blir alldrig fulllärd på något. Vi brukar då ha super kul när vi tränar hundarna. Nu håller jag på med Lilly på detta och hon är faktiskt himmla duktig tycker jag.
 

 
Syrran ( Susanne) har ju skaffat sig en liten labbevalp nu i sommras oj vad han är en glad kille lille Django. Vi har både hunnit med lite spårträningar på honom under hösten och han har även fått testa apporterning både med dummysar och fågel och han är en mycket duktig labbekille.

Så tilll våren blir det fullt upp med träningar mm men super kul kommer det att bli. Nu håller vi även på att appoterningsträna hundarna ute för det kan man ju faktiskt även göra fast det är vinter.
 
Har varit ute på utställning med Lilly nu i oktober som ssrk hade uppe i Boden. Uffe fick ställa ut henne då för det var min jobbar helg denna helg så jag var tvungen att vara hemma. Hon fick rätt så bra kritik och pris har jag för mig ( har lite svårt att hålla koll på allt). Våran andra svärdotter Emma, N hon och Jonas var ochså upp och ställde ut labbarna denna lördag uppe i Boden. Lilla Castor gick i valpklass 2 och Qvinny i veteranklassen men tyvärr kmmer jag ej ihåg deras resultat ( mitt mjinne är lite dåligt ibland).


Här kommer det lite bilder från våra träningar mm under 2013:
   
 
              
     
 
 
Nu under detta år 2014 kommer det att bli många nya utmaningar med nya möjligheter både på prov och träningar!

Ha det så gott allihopa / Kramisar kakan med flock.

ANNONS
Av Elisabet - 29 december 2013 09:05

Vi åkte ut till min systerdotter Johanna och hennes sambo Robert för att fira julafton där och äta god mat och fika till efterätt vart det ochså oj så himmla mätt man vart på all julmat mm som man åt och kalas trevligt hade vi.

Sedan på eftermiddagen åkte vi hem för hundarna här hemma skulle ut och även få sin mat. Sedan på julaftons kvällen så skulle jag och gammla Zacke upp till min goa jobbarkompis Carina för att tomta uppe hos dom. Under förmiddagen ( julafton) så hade jag pyntat hundpulkan som Zacke då skulle dra med julklapparna i upp till Carina.

När det då var dax för att sela på Zacke med hundpulkan så snöade det för fulla muggar ute, oj så mysigt det var när vi gick i väg jag och gammel Zacke hade även tagit med mig en lykta med ett ljus i så nog syntes det alltid när vi gick efter vägen upp till Carina. Det var bilar som stannade upp och kollade där vi gick och en av bilisterna stannnade då och snabb pratade med mig och dom sa till mig att det såg så himmla mysigt ut där vi gick efter vägen med hundpulkan som då Zacke fick dra.

Upp till Carina kom vi till slut, delade ut julklapparna klart till Carinas barnbarn Luckas. Passade även på att dricka en kaffekopp innan färden gick av hemmot för mig och Zacke. Vi var så nöjda så över att vi fick tomta uppe hos dom, man var helt slut sedan när man kom hem.

Nu har Carinas döttrar tagit kort på Zacke julaftonskvällen när vi kom upp till dom med paketen men jag vet ej hur korten vart har ej sett dom än, men det får komma ut lite senare på denna sida.


Herrejösses vad julklappar jag och uffe har fått även detta år med så vi måste nog ha varit snälla i allafall hi hi hi.


Nu har jag då min jobbarhelg jobbar fram till nyårsafton sedan är man ledig 1 dag ( nyårsdagen) sedan jobbar jag torsdag sedan går jag då på 3 dagars ledighet så nog gäller det alltid att skriva upp hur man jobbar och hur man är ledig.


Jag och syrran kommer att ställa ut både Django och Lilly på norrlabbens inoffutställning som dom kommer att ha slutet av Januari 2014 och detta kommer att bli super kul vi längtar.

Har ej tid att skriva mera men ni ska ha det så gott allihopa./ Kakan med flock.

ANNONS
Av Elisabet - 23 december 2013 09:21

Nu är det bara 1 dag kvar tills det är julafton, oj vad veckorna går fort! Men det är bra det för då hoppas man att våren här uppe i norrland kommer fortare för då blir det olika aktiviteter med hundarna för hela slanten.

Nu är min tanke som så att jag kommer att ängna mera tid åt våra hundar här hemma under våren / sommaren 2014 med spårträning (eftersök) och även jaktträningsbiten ( apporterningen). Jag kommer att ha vissa helger som jag kommer att ha eftersöksträning med andra hundekepage med deras hundar när det då gäller att träna upp en bra eftersökshund. Men det som är super viktigt att tänka på att man måste faktiskt även träna på egen hand med sin hund / hundar. Men det är ju bara att gå in på min fb sida som jag har för att hålla er uppdaterade när jag har träningsdag i spåreriet till våren.

 
Jag och gubben har pratat i allafall om att vi kanske, det beror på om vi får tid över någon helg, till våren att ha en eftersökskurs för nybörjare men det har vi ej bestämt än vi får se hur det blir med den saken. Jag och uffe jobbar heltid så ibland är det lite svårt att klämma in någon träningshelg och jag jobbar även vissa helger.


Syrran ( Susanne) och jag och även ganske Emma, K ( syrrans dotter) vi har som planerat in till sommaren att åka ner till Sundsvall för att ställa ut labbarna. Det kommer att vara en utställning som vi är ju så himmla sugna på att åka ner till det är då LRK /Mittlabben som har en CLUB SHOW den 8 juni 2014 ( tror jag att det var).

Syrrans uppfödare till lilla Django som heter Nora hade funderat på att ha en valpträff denna helg i juni för hon är så sugen på att träffa Django och syskonen till honom, så jag hoppas att denna resa blir av men det vet vi inte än. Nu har jag lämmnat in semester för ett par dagar i Juni månad så jag hoppas att både jag och syrran får då ledigt från våra jobb. Skulle vara super kul att få träffa Nora ( nu har vi ej någon valp av henne) men det är himmla kul att få träffa glatt och spralligt labbefolk och även få lära känna nytt hundfolk som har samma hundras som oss.


Det kan nog ochså tänkas att bli lite spårträning nere hos Nora till sommaren ( om vi hinner förstås). Har nämt till syrran att om det blir av att åka ner till sommaren på denna utställning ( det kan hända att det ganske blir 1 eller 2 utställningar till när vi ändå är där nere) om man skulle passa på att gå på rörligt viltspårsprov med hundarna. Nora ( syrrans uppfödare) hon känner ett par stycken viltspårsdomare där nere så om vi ska gå på prov med labbarna så skulle hon då hjälpa oss och kontakta någon av detta domare för att höra om vi kan få gå på rörligt prov. Detta skulle vara super kul att få göra.

Har ej tid att skriva mera men ni alla ska ha en riktig trevlig jul med era nära och kära / Kramisar Kakan med flock.

Av Elisabet - 5 december 2013 18:05

Har beställt julklappar via internet hem det är mycket bra och smart sak som jag ej har gjort tidigare år. Nu är det bara att kommplitera ihop lite julklappar till men det kommer vi att köpa här hemma i piteå. Jag har skrivit upp en lista här hemma vad vi ska köpa, än att man ska in till stan och ej veta vad man ska ha så här före jul.

Jag kommer nog att baka lite jul fika här hemma men det mesta kommer vi då att köpa in för nu ska det ej stressas på som man har gjort tidigare år. Det finns roligare saker att göra än att hålla på med all jul stress som många då gör och sedan när julen kommer så är dom helt slut.


Jag håller just nu på med klicker träning på Lilly det är faktiskt himmla kul jag måste ju erkänna att jag var först anti mot detta men jag måste då erkänna att denna inlärning ser jag mycket gott resultat på Lilly.


Just nu är jag hemma fortfarande för min onda rygg men jag har fått en tid till läkaren så då får vi se vad dom säger åt mig.

Ni ska ha det så gott och kramisar till er alla / Kakan med spårnäsorna

Av Elisabet - 3 december 2013 16:40

        Nu är det inte så himmla länge kvar innan det blir julafton veckorna dom går så himmla fort, men nog är det som mysigt när man har julpyntat hemma och satt upp granen. Jag och uffe tänkte åka i väg i helgen och köpa lite julklappar men det struntade vi i för jag hade så himmla ont bakom ryggen ( svanskotan efter det jag tippade omkull här hemma på gården) och det var ju faktiskt ett jäkla oväder i söndags ute. Vi får se om vi gör ett nytt försök till helgen som kommer, nu vet vi vad vi ska inhandla för något så det kommer nog att gå rätt så fort hoppas jag. 

Jag var så himmla sugen på att träna Lilly igårkväll ute i ridhuset ( öjebyn) men jag valde i stället att vara hemma och vila upp mig så att jag blir pigg snart igen.

Har beställt hem ett gäng färglada dummysar från en tjej som gör dom så mitt paket kommer nog att komma här under veckan. Bara jag blir piggare och kan böja mig ner så blir det nog ett träningspass uppe i skogen med dummysar och fågel, men det beror på helt och hållet på villket väder det är ute. Skulle gärna villja ha mera snö ute för det är himmla halt uppe i skogarna nu och jag vill inte riskera att jag eller hundarna gör sig illa i halkan.


Jag och syrran kommer att anmäla både lilla Django och Lilly på norrlabbens inoffutställning som dom kommer att ha uppe i Boden i slutet av januari nästa år. Det skadar ju alldrig med träning av olika slag när det gäller hunderiet och framför allt ska man ha kul med sin hund.

Ni ska ha en bra vecka på er allihopa / Kramisar kakan

Av Elisabet - 1 december 2013 17:58

Villket snöoväder vi nu har fått här hemma i piteå men det är ju faktiskt mycket bättre med snö ute än att det ska vara svin halt ute.


Igår lördag 30/11 var vi på en inoffutställning som Bodens lokala kennelklubb hade uppe i Boden. Vi hade det super trevligt där uppe och träffade även nytt hundfolk och det är jämt kul att få prata med glatt hundfolk som är trevliga. Jag var lite orolig först hur Lilly skulle sköta sig för hon är ju bara så himmla GLAD i allt och allting ( hi hi hi) men hon skötte sig över mina förväntningar mycket bra tycker jag. Så nu kommer vi att köra på med anmälningar på lite inoffutställningar innan det blir dax för officiella utställningar under år 2014.
   
Syrran ställde då ut lilla söta Django i valpklass 1 och dom var kalas duktiga och lillen sprang mycket bra med matte Susanne uppe i ringen och Django hade mycket fina rörelser så vi var då nöjda över Djangos debut i utställningsringen i går.

   
Linda ställde då ut Viska i valpklass 2 och även dom var super duktiga att både ställa upp och visa sin bästa sida och även när dom sprang runt ringen. Bra jobbat på er tjejer.

       
Sedan var det min tur att ta Lilly i öppenklassen och där fick hon då Bir och gick till finalen. Oj vad mycket öppenklasshundar det var det vart då flera utgallringar på hundarna, så när det vart 3 svängen på att gallra ut hundar åkte vi ut men jag är då så stolt över Lilly i allafall.

Lillys kritik:

Bra huvud. Bra bett. Vacker siluett. Välvinklad.Välkroppad Rör sig alldeles utmärkt. Fin päls. Välvisad. Glad. Domare. Elisabeth Kallin- Forsberg.


Är faktiskt sugen på att åka neråt till sommaren och ställa ut Lilly på ett par utställningar och dom är då officiella, men vi får se det beror på jobb och allt annat. Men nog skulle det vara himmla kul att åka i väg på en liten mini semester med syrran och hundarna och få koppla av och ha kul men vi får se hur det kommer att bli.

Har ej tid att skriva mera har lite annat att göra men ni ska ha det så gott allihopa så här före jul / Kramisar från kakan med spårnäsorna.

Av Elisabet - 24 november 2013 19:36

 

Emma. K och Kotten kom hem till oss för att visa mig lite övningar när det gäller att träna in sig på klicker. Detta kommer att bli kanon bra men jag behöver träna mig mera på att klicka och ge belöningen till hunden ( Lilly). Men det gick ändå rätt så bra för mig tycker vi men med mera träning så blir detta kanon tror ju jag.

Vi har även passat på att gå in i stugvärmen för att värma oss lite då och då och då passade vi på att dricka kaffe och fika go fika som vi jämt gör på våra trevliga hundträningar.


Som avslutning på denna mycket trevliga dag så fick hundarna apportera. Först ut var lilla Django och han apporterade sin knipa mycket bra och gjorde bra avlämmning till kotten i handen. Sedan var det Mejas tur ( kottens hund) jag la ut knipan och ett gäng dummysar och även hon gjorde ett mycket bra apporterningsjobb med fina avlämmningar till kotten. Sisten ut var då min systerdotter Emma. K och hennes hund Quiros även han fick apportera denna knipa oj vad även han var mallig och stolt. Så nu har vi ett gäng hundar som är mycket nöjda efter denna träningsdag.


Här ser ni ett gäng kort som våran bästa fotograf Emma, K har tagit. Kotten passade även på att ta kort på Quiros när han apporterade fågeln. 

               

Vad som vi är benhård på när vi tränar hund / hundar det är att vi jämt kör på posetivträning och man ska ha kul med sin hund / hundar. Det får ta sin tid det tar innan hunden lyckas vi stressar alldrig på dom.


Tack brudar för en super bra träningsdag med er och det blir jämt mycket skratt och skoj på våra träningar men så ska det vara.


Ni ska ha en bra vecka på er allihopa / Kramisar kakan

Av Elisabet - 16 november 2013 16:14

Ja nu har jag min jobbiga jobbarvecka framför mig men till nästa helg går jag på 3 dagars ledighet och det kommer att behövas.

I torsdags var syrran och emma förbi mig och fikade och vi hade även lite utställningsträning med lilla guldklimpen Django och han var faktiskt himmla duktig på att stå fint, så syrran och emma har jobbat bra med denna träning med den lille. Sedan åkte vi upp i skogen och hade det mycket trevligt med hundarna oj vad dom tycker det är kul att busa i snön dom små liven. Passade även på att träna Lilly på lite lydnad när vi ändå var på gång, sedan körde jag på med utställningsträning med Lilly ochså och det gick över förväntningarna mycket bra.
       

Jag har fått låna hem av min systerdotter Emma träningspapper på olika moment på rallylydnaden så detta kommer att bli en ny erfarenhet för mig så nu kommer jag att plugga in lite moment sedan ska jag få hjälp av emma och kotten ( när tjejerna har tid över) och visa mig hur man ska göra. Tanken är som så att när jag vet ungefär hur man ska träna på denna aktivitet ( måste bara träna med Lilly först) då kommer jag nog att låna svärdottens grandis Rataxen och testa han ochså lite på rallylydnaden.


Man kan faktiskt hitta på många roliga aktiviteter med hunden / hundarna när det är vinter. Det är ju inte så himmla kul om hunden / hundarna ska bara få vara hemma och gå ut bara på sina svängar även dom måste faktiskt få aktivera sig tycker jag.


Ni ska ha det så gott allihopa / Kramisar kakan med spårnäsorna

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se