Bölegårdens blogg

Alla inlägg den 1 januari 2014

Av Elisabet - 1 januari 2014 18:36

Oj vilket roligt och händelserikt år det har varit under år 2013! Man har både träffat nytt roligt hundfolk och gammalt hundfolk med förstås och himmla kul har vi då haft!

 
Under våren hade jag och min man Uffe en eftersöksutbildning. Detta var då bara 1 dag som vi hade detta. Vi hade då bjudit in en polis från Piteå som har hand om jakt och viltolyckor här runt norbotten så hade vi föreläsning här hemma hos mig och uffe först. Sedan åkte vi upp till skogen så att en del hundförare skulle få gå på lite provspår, en del gick det mycket bra för och andra gick det inte så himmla bra för så efter hundägarna hade gått dessa spår tog vi och gick igenom hur man skulle då träna hunden / hundarna i eftersök. Vi grillade korv och fikade ochså så detta var en kanon dag med hundförana och dom var super nöjda efter denna dag med både föreläsning och sedan fick dom gå spår med sina hundar.


Jag har också då fått lära känna mycket gullit hundfolk både från Luleå och Boden och även här i piteå med. Så en del av dessa hundekepage har jag hjälpt till med att utbilda till bra eftersökshundar så jag är mycket nöjd över detta. Men som jag brukar att säga till hundfolket som vill ha hjälp i spåreriet det är att man måste även ha EGEN TRÄNING AV SIN HUND/HUNDAR för jag har ej alltid tid att hjälpa till. Men jag ställer upp förstås så långt jag har möjlighet och kan.

   
Har även gått på ssrk/ piteås fasta viltspårsprov med 2 hundar, det brukar klubben ha sista helgen i Maj månad. Jag startade då upp våran Lilly och hon fick då ett 2- pris i öppenklassen men jag vart nöjd över denna pris valör på henne i allafall. För just denna dag som vi gick provet som ssrk / piteå hade då var det en super varm dag.

Jag har även fått äran att låna svärdottens hund Rataxen det är en Grand danois för att träna upp honom i viltspåret och han vart då godkänd på detta prov. Har även startat Rataxen i öppenklassen under sen sommaren och då fick han ett 2 - pris på det rörliga viltspårsprovet som vi då gick på. Denna hund är ochså super kul att träna med han tycker att det är så himmla kul att få jobba på uppe i skogen och ha kul.
 

   
Sedan under sommaren har jag haft vissa spårdagar som hundfolket har fått komma till mig för att träna sin hund / hundar har även visat dom vad dom ska tänka på när dom tränar sin hund för oftast är det ju hundföraren som gör fel när det ska tränas.

 
Under hösten så frågade jag en mycket go vän till oss som heter Carola Wallstål ( hon har då Lillys kullsyster) om hon ville testa ett spår med Frida med olika svårigheter och flera skott efter detta spår det skulle likna ett eftersök och Carola och Frida ställde upp då på detta. Jag fick då godkänt av Carola på detta spår som jag hade då gjort ( elitspår). Så jag är då så himmla glad att Carola ställer upp med Frida för att testa nya saker i spåreriet. Sedan lite senare under hösten hade jag då gjort ett fejkat björnspår och även denna gång fick Carola gå med Frida det gick super bra men när Frida kom till spårslutet så vart hon mycket fundersam över varför det inte var en klöv för nu var det en björntass som låg där.


Har även hunnit att följa med lite hundfolk som jag har hjälpt till i spårträningen med när dom har anmält sina hundar på rörligt viltspårsprov ( man känner sig som en liten mamma ibland) och även där har både hundförana och deras hundar gått bra på sina spårprov.

   
   
Jag har ju som börjat med apporterning här hemma men jag är som nybörjare på just detta men skit kul är det att träna hund på jaktbiten. Men jag har mycket att lära mig än som jag brukar att säga till hundfolket man blir alldrig fulllärd på något. Vi brukar då ha super kul när vi tränar hundarna. Nu håller jag på med Lilly på detta och hon är faktiskt himmla duktig tycker jag.
 

 
Syrran ( Susanne) har ju skaffat sig en liten labbevalp nu i sommras oj vad han är en glad kille lille Django. Vi har både hunnit med lite spårträningar på honom under hösten och han har även fått testa apporterning både med dummysar och fågel och han är en mycket duktig labbekille.

Så tilll våren blir det fullt upp med träningar mm men super kul kommer det att bli. Nu håller vi även på att appoterningsträna hundarna ute för det kan man ju faktiskt även göra fast det är vinter.
 
Har varit ute på utställning med Lilly nu i oktober som ssrk hade uppe i Boden. Uffe fick ställa ut henne då för det var min jobbar helg denna helg så jag var tvungen att vara hemma. Hon fick rätt så bra kritik och pris har jag för mig ( har lite svårt att hålla koll på allt). Våran andra svärdotter Emma, N hon och Jonas var ochså upp och ställde ut labbarna denna lördag uppe i Boden. Lilla Castor gick i valpklass 2 och Qvinny i veteranklassen men tyvärr kmmer jag ej ihåg deras resultat ( mitt mjinne är lite dåligt ibland).


Här kommer det lite bilder från våra träningar mm under 2013:
   
 
              
     
 
 
Nu under detta år 2014 kommer det att bli många nya utmaningar med nya möjligheter både på prov och träningar!

Ha det så gott allihopa / Kramisar kakan med flock.

Ovido - Quiz & Flashcards